De voordelen van het stomen van ronde hooi balen voor verbeterde voerhygiëne

By Rodney vd Linge,

  Filed under: Geen categorie
  Comments: Reacties uitgeschakeld voor De voordelen van het stomen van ronde hooi balen voor verbeterde voerhygiëne

In de Paardenwereld staat de kwaliteit van het voer op de eerste plaats, omdat het aanzienlijk de gezondheid en het welzijn van de paarden beïnvloedt. In de afgelopen jaren heeft het stomen van ronde hooi balen zich bewezen als een uiterst effectieve methode, niet alleen om stofdeeltjes te verminderen, maar ook om de microbiologische voerhygiëne aanzienlijk te verbeteren. Laten we eens nader kijken naar de resultaten van deze onderzoeken en begrijpen waarom het stomen van ruwvoer en stro een lonende praktijk is. (Informatie over ronde hooibalen stomers)

Stomen voor verbeterde voerhygiëne

De onderzoeksresultaten zijn duidelijk: het stomen van ruwvoer en stro als strooisel en voer leidt tot een aanzienlijke vermindering van stofdeeltjes en verbetert aantoonbaar de microbiologische voerhygiëne. Om optimale resultaten te behalen, zijn bepaalde omstandigheden vereist, waaronder een temperatuur in het product van meer dan 100 graden Celsius en een bijbehorende druk van 3,5 bar (absoluut) om de ronde balen effectief met waterdamp te doordringen. Alleen onder deze omstandigheden kan een grondige hygiënisering met de gewenste eigenschappen worden bereikt.

Houdbaarheid en duurzaamheid

Door het stomen onder de genoemde omstandigheden wordt niet alleen de hygiëne verbeterd, maar het behandelde materiaal blijft ook langer houdbaar. Onder optimale omstandigheden blijft het gestoomde materiaal langer dan een week gehygiëniseerd. Deze langere houdbaarheid kan bijdragen aan een verbetering van de efficiëntie van de voervoorraadbeheer.

Acceptatie door de dieren

Een ander positief aspect van de stoompraktijk is de onopvallende acceptatie van diervoeders in proefvoedingen. De paarden accepteren het gestoomde ruwvoer goed, wat aangeeft dat de methode niet alleen hygiënisch, maar ook smaakvol acceptabel is.

Conclusie

Het stomen van ronde balen blijkt een veelbelovende methode te zijn om de voerhygiëne en houdbaarheid van ruwvoer en stro te verbeteren. De duidelijke voordelen op het gebied van stofreductie en microbiologische verbetering maken deze praktijk tot een belangrijke overweging voor veehouders die waarde hechten aan een gezonde en hoogwaardige voeding voor hun paarden.

Auteurs: Lena Rosenbaum en Prof. Dr. Dirk Winter (Hochschule für Wirtschaft und Umwelt Nürtingen-Geislingen)

Comments are closed for this post.